donderdag 9 december 2010

Tutorial Scoodie (kapsjaal)

Op algemene aanvraag de werkbeschrijving van de 'reversible scoodie' oftewel omkeerbare kapsjaal! Deze sjaal kan je in verschillende maten maken. De gegeven maten zijn uiteraard richtlijnen en kunnen naar smaak worden gemixt en aangepast.

Voor diegene die geen stel handige handen hebben, je ken de scoodies ook kant en klaar bestellen via tinke.s@live.be

De sjaal bestaat uit 2 afzonderlijke delen, de kap en de sjaal die aan elkaar vastgezet worden.

XS=baby --> kap=30x20cm, sjaal=100x10cm
S=peuter --> kap=36x20cm, sjaal=130x12cm
M=kleuter --> kap=40x20cm, sjaal=150x14cm
L=kind --> kap=40x25cm, sjaal=200x16cm
XL=dame --> kap=50x25cm, sjaal=240x20cm
XXL=heer -- kap=60x30cm, sjaal=250x22cm

Knip kap en sjaal 2x, 1x in fleece en 1x in katoen met printje. Hou rekening met de tekening voor de richting van de kap en sjaal. Tot en met maat M kan de sjaal uit 1 stuk. Vanaf L zal je de sjaal in 2 stukken moeten knippen en in het midden aaneen stikken. Je kan de katoen ook vervangen door bv. flanel, fleece,... voor een warmere sjaal.Plooi de stukken kap in 2 met de goede kanten op elkaar en stik bovenaan dicht.Keer nu 1 van de 2 afzonderlijk kapjes zodat je ze in elkaar kan steken met de goede kanten op elkaar.
Stik beide delen aan elkaar aan de voorzijde en keer om. De kap is nu klaar!Plooi de kap dicht in een punt met de open zijde aan de onderkant. Zorg ervoor dat alles mooi recht op elkaar ligt.Leg nu de kap ondersteboven met de achterkant boven op de goede zijde van de fleece-sjaal. Leg daarop de katoenen sjaal en speld alles zorgvuldig vast.
Zorg dat de open zijde van de kap tussen de 2 delen aan de bovenkant van de sjaal zit. Aan de onderzijde zal de punt van de kap eruit steken. Je kan deze opening laten als openening om te keren.

Begin te stikken net naast de uitstekende punt en naai zo de hele sjaal rond tot de ander kant van de uitstekende punt.Trek nu de hele sjaal door de opening onderaan, controleer of de kap aan de hoeken goed vast zit en strijk de sjaal plat.

Nu enkel nog de onderzijde met de hand dichtnaaien met onzichtbare steek en klaar is kees!!!

Veel warmte deze winter,

Grtz Tinke

9 opmerkingen:

 1. Merci ! Dat staat op mijn to-do-lijstje van morgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er eentje gemaakt! Kijk maar op m'n blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap niet zo goed wat er bedoelt wordt bij het ineenpuzzelen van de kap met "de voorzijde dichtstikken", nadat de 2 afzonderlijke kapdeeltjes in elkaar gezet zijn... Is dat dan links, rechts, onderaan,...?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Silke: Op de 2de foto zie je: De 2 afzonderlijke kapstukken zijn bovenaan dichtgestikt en in elkaar gestoken (later de bovenkant van de kap), links is de vouw die later de achterkant van de kap is, onder het stuk dat tussen de sjaal komt (in de nek), dus rechts moet je de 2 stukken aan elkaar naaien.(dit zal later de voorkant van de kap worden)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dank je wel voor de uitleg! Ik heb hem gepind!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank u ! Weet al wat ik ga maken voor de babyborrel ! voor de drie kindjes een sjaal ! tof

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Miranda, mama van Milan19 november 2014 om 20:26

  Bedankt voor de goede uitleg!
  Er is een Scoodie "geboren" !

  Onze zoon van 10 maanden draagt nu een M .
  Ik dacht om hem op de groei te maken, maar neen... hij zit als gegoten. Dus in ons geval, altijd een maatje groter nemen :D !

  BeantwoordenVerwijderen